Allerede før vi gikk om bord i taxibåtene som fraktet oss ut til Hovden, kunne vi ane at denne helga ville bli noe utenom det vanlige. Kjente og ukjente møttes ved båtstøa, og stemningen var god og forventningsfull. Undertegnede fant raskt ut at ryggsekk hadde vært å foretrekke framfor koffert, og at vindjakka burde ligget lettere tilgjengelig i bagasjen, men heldigvis var det plass i førerhuset for en som ikke var kledd for anledningen. Her var det varmt og godt og god stemning. Båtturen gikk raskt over stille sjø, og på Hovden kunne vi traske oppover bakkene til Møsstrond turisthytte, tidligere Møsstrond skole. Internatskolens historie kunne en lese fra bilder på veggene og minnebøker med tegninger, historier og bilder fra prosjekter elevene ved skolen hadde vært med på. Flotte vitnesbyrd om en tid som nå er historie. Godt å se at bygningene ikke står ubrukte, men rommer fine overnattingsfasiliteter i fantastiske omgivelser. Utrolig god mat fikk vi også. I det hele tatt; stedet anbefales for alle som ønsker en stille og rolig ferie.

 Øyunn Romtveit fra styret i Norsk kvedarforum hadde lagt ned et formidabelt arbeid for at vi alle skulle få ei flott helg. Ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Tre dyktige, lokale kvedere ledet hvert sitt kurs. Vi lærte slåttestev av Hillborg Romtveit og bygdeviser av Kjell Hove og Inger Lien. Møsstrondhistorie gikk som en rød tråd gjennom alle tre kursene. Utrolig kjekt å få noen knagger å henge visene og stevene på. Inger Lien leste fra prest Hans Jakob Wille sine nedtegnelser fra Øvre Anneks, en del av Møsstrond som på den tiden lå under Seljord kommune. Det ble mange interessante samtaler på gruppene, og vi fikk med oss mange fine viser og stev.

Lørdag ble en innholdsrik dag. I tillegg til kurs, fikk vi være med på noe så eksotisk som et kvedarcruice med Fjellvåken på Møsvatn. Spellemann Terje Vågen var med som kjentmann, og fortalte om stedsnavn og personer knyttet til slåtter, viser og stev fra området. Midt på vatnet ble motoren slått av, og Unni Boksasp holdt en fin konsert for oss. I tillegg til sanger fra Nordmøre, hvor Unni trådte sine barnsben, og Tinn, hennes nåværende hjemkommune fikk vi også høre noen egenskrevne sanger. Spesielt rørende var Kveldssong, en vakker hyllest til Nordmøre. Fra båten gikk vi opp til kirken, hvor vi oppleve en flott konsert ledet av Hillborg. Hun bandt det hele sammen med egenskrevne stev som presenterte hver og en av konsertdeltagerne. Foruten Hillborg var disse med Trygve K. Vågen, Kjell Hove, Inger Lien, Randi Øverbø Hove, Ragnhild Øverbø (12år)og Jon Inge (10 år) Øverbø Særsland og Marthe Kristine Nordjordet. Avslutningsvis ble alle kursdeltakerne invitert med i konserten i sangen om Håvard Gibøen, også denne laget av Hillborg. Mette på inntrykk gikk vi opp til dekket bord på turisthytta. Her vanket det tre retters middag. Kvelden ble avsluttet, som seg hør og bør, med kvedarkveld. Kirsten Bråten Berg dro igang all-kveding; først med stevet Vi krabba, krabba og etterpå med så godt som hele Mads Bergs sangbok.

Søndag ble det tid til ennå mer sang, før vi tok taxibåt til Austli hvor Hillborg og Trygve tok i mot oss. Med tunet på Austli som scene og utsikten mot Møsvatn som sceneteppe ble dette en helt herlig avslutning på en minnerik helg (nå har jeg gått nesten tom for superlativ…). Stakkesjå, gode historier og konsert med kursdeltakerne avrundet det hele. Takk for minnerike dager!